Gå till innehåll
Biljard 65+
Biljard 65+

9-ball

bild boll

Spelidé

9-ball spelas med en vit köboll och nummerbollarna ett till nio. Spelet går ut på att få ner boll nummer nio i hål så fort som möjligt. Lyckas man med det får man ett poäng och spelet börjar om från början.

Spelstart

Lägg upp de nio bollarna i triangeln, i formen av en diamant. Ettan ska vara överst (toppbollen) och nian ska ligga i mitten. Resten av bollarna kan ligga hur som helst, utan någon särskild ordning.

Bestäm vem av spelarna som ska börja spela. Placera köbollen mittemot triangeln på andra sidan bordet. Den kan ligga var som helst bakom kvarterslinjen Länk till annan webbplats.. Börja spelet genom att träffa den översta bollen i upplägget (den gula ettan) med köbollen.

Sätter du köbollen i sprängningen, eller om någon eller några bollar hoppar av bordet, får din motståndare boll i hand över hela bordet (se nedan). Bollarna som hoppat av bordet lägger du ner i ett hål, de är ute ur spelet.

Spelets gång

Vid varje stöt måste du få köbollen att träffa bollen som har det lägsta numret på bordet först. Den kallas den lägsta bollen. Det betyder att om ettan finns på bordet måste du träffa ettan först, innan du träffar någon annan boll. Om du har träffat den lägsta bollen först och den går i ner i ett hål får du fortsätta spela. Du får också fortsätta om den lägsta bollen eller köbollen får ner någon annan boll i ett hål – men bara om du träffat lägsta bollen först!

Om man missar eller råkar göra en felstöt måste man lämna bordet och nästa spelare får börja spela. Det viktiga är alltså att träffa rätt boll först (den med lägst nummer) och att få i en boll i samma stöt för att få fortsätta spela.

Bollarna behöver inte sättas i nummerordning. Du behöver inte heller ange dessäng på samma sätt som i 8-ball eller 10-ball, utan bollarna kan gå ner i vilket hål som helst.

Varje gjord nia ger ett poäng. En match slutar när en av spelarna uppnår en viss poäng, till exempel först till sju. Poängen bestäms innan man börjar spela.

Publicerad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2023-10-02

Författare: Svenska Biljardförbundet